eur:
394.14
usd:
365.3
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A kór, amely milliókat érint és milliókat fenyeget

2025-re a leggyakoribb betegség lehet a diabétesz - mondta Holzinger Gábor főorvos a II. Szegedi Diabétesz Napon.

Az esemény szervezője hangsúlyozta: a cukorbetegség a túlsúlyosság nagyarányú terjedésével alakulhat világméretű járvánnyá.

A szakember közölte: Magyarországon jelenleg a lakosság 10 százalékánál már diagnosztizálták a diabéteszt, de további 10 százaléknál lappang a kór.

Holzinger Gábor hangsúlyozta: a kettes típusú, idősebb korban kialakuló betegség megelőzhető lenne rendszeres szűrővizsgálatokkal, de a háziorvosi rendszerben ennek feltételeit még nem alakították ki; csupán néhány civil csoport szervez időnként szűréseket.

A szervező kifejtette: ha időben felismerik, a betegség jól kezelhető. A legsúlyosabb következményt a szövődmények jelentik, amely már a lappangó szakaszban is kialakulnak. Ezek között vezető helyen a szív-érrendszeri szövődmények állnak, a cukorbetegek 75 százaléka ebben hal meg.

A felgyorsult érelmeszesedés, a vakság, a veseelégtelenség, illetve az idegrendszeri problémák is utalhatnak a diabéteszre.

Továbbképzés

Szegeden a meghívott előadók beszéltek a metabolikus szindrómáról, a korszerű tablettás kezelésről, a cukorbeteg-gondozásról, a korszerű és gyakorlati inzulinterápiáról, valamint a veseszövődményekről is.

A továbbképző napon több száz háziorvos, belgyógyász, szakorvos, dietetikus, szakasszisztens, és idén először szakdolgozó is részt vesz, miután ők is kapnak továbbképző pontot az eseményen való részvételért.

A regisztrációköteles rendezvény teljes bevételét átutalják a Szegedi Diabéteszes Gyermekeket Támogató Egyesület javára.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×