A kór, amely milliókat érint és milliókat fenyeget

InfoRádió / MTI
2007. november 3. 14:04
2025-re a leggyakoribb betegség lehet a diabétesz - mondta Holzinger Gábor főorvos a II. Szegedi Diabétesz Napon.

Az esemény szervezője hangsúlyozta: a cukorbetegség a túlsúlyosság nagyarányú terjedésével alakulhat világméretű járvánnyá.

A szakember közölte: Magyarországon jelenleg a lakosság 10 százalékánál már diagnosztizálták a diabéteszt, de további 10 százaléknál lappang a kór.

Holzinger Gábor hangsúlyozta: a kettes típusú, idősebb korban kialakuló betegség megelőzhető lenne rendszeres szűrővizsgálatokkal, de a háziorvosi rendszerben ennek feltételeit még nem alakították ki; csupán néhány civil csoport szervez időnként szűréseket.

A szervező kifejtette: ha időben felismerik, a betegség jól kezelhető. A legsúlyosabb következményt a szövődmények jelentik, amely már a lappangó szakaszban is kialakulnak. Ezek között vezető helyen a szív-érrendszeri szövődmények állnak, a cukorbetegek 75 százaléka ebben hal meg.

A felgyorsult érelmeszesedés, a vakság, a veseelégtelenség, illetve az idegrendszeri problémák is utalhatnak a diabéteszre.

Továbbképzés

Szegeden a meghívott előadók beszéltek a metabolikus szindrómáról, a korszerű tablettás kezelésről, a cukorbeteg-gondozásról, a korszerű és gyakorlati inzulinterápiáról, valamint a veseszövődményekről is.

A továbbképző napon több száz háziorvos, belgyógyász, szakorvos, dietetikus, szakasszisztens, és idén először szakdolgozó is részt vesz, miután ők is kapnak továbbképző pontot az eseményen való részvételért.

A regisztrációköteles rendezvény teljes bevételét átutalják a Szegedi Diabéteszes Gyermekeket Támogató Egyesület javára.