Télen is életveszélyes kórt terjeszthetnek a klímák

Infostart
2007. október 30. 08:33
Nemcsak nyáron, télen is veszélyesek a légkondicionálók vagy levegőpárásító berendezések - mondta az InfoRádió által megkérdezett épületgépész. Ney Gusztáv, a klímaberendezések szakértője hozzátette: télen is szórhatnak a levegőbe életveszélyes baktériumokat a tisztítatlan légkondicionálók az irodaházakban, kórházakban, bevásárlóközpontokban.

Magyarországon semmilyen kötelező erejű rendelet nem írja elő az épületek fenntartói számára, hogy tisztítsák a klímaberendezéseket, vagy ellenőrizzék: megtalálható-e a levegőben a tüdőgyulladást is okozó legionella baktérium.

A kórokozót épületgépész-kórnak is nevezik, hiszen általában a klímaberendezésekben megrekedő víztócsákban szaporodik el.

Szabványok ugyan előírják a berendezések takarítását, ezeket azonban az üzemeltetők nem tartják be, hiszen senki sem kéri rajtuk számon. Ellenőrzéseket az ÁNTSZ tarthatna, nekik azonban erre nincs kapacitásuk.

Így akár egy bevásárlóközpontban is megkaphatjuk a baktériumot, amely nehezen diagnosztizálható. Gyakran fordul elő, hogy a betegek nem azt a kezelést kapják, amire szükségük lenne.

Hanganyag: Torda Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást