Újabb misztikus történet Shakespeare körül

Infostart
2007. október 25. 10:00
Egy német kutató szerint kicserélték azt a Royal Shakespeare Company tulajdonában lévő festményt, amely az egyik leghíresebb alkotás a drámaíróról. Azt állítja: a Shakespeare szülőházánál kialakított emlékközpontban, Stratford-upon-Avon-ben kiállított portré egy XIX. századi hamisítvány.

Hildegard Hammerschmidt-Hummel szerint a jelenleg kiállított festmény nem az, amelyet 1995 és 2005 között vizsgált. De vajon hova lett a felbecsülhetetlen értékű négyszázéves alkotás? - tette fel a kérdést a Mainzi Egyetem professzora.

A kutató úgy véli: jelentős különbségek vannak az eredeti és a kiállított alkotás között.

Mint mondta, a fa, amelyre a kiállított képet festették, teljesen különbözik attól, amelyen az eredeti volt. Emellett az eredetin látszódott egy mély repedés is, míg a kiállított művön viszont csak egy imitált repedés látható.

A Royal Shakespeare Company szerint azonban a különbségek adódhatnak a fényviszonybeli különbségekből. Cáfolták, hogy a kép nem az eredeti lenne, hiszen szóvivőjük szerint az mindig a kiállítótérben függött, vagy ha nem, akkor egy biztonságos helyiségben őrizték.

Nem ez az első eset, hogy kétségek merülnek fel Shakespeare-rel kapcsolatos alkotások kapcsán. Arról hosszú évek óta folynak a viták, hogy a neves drámaírónak tulajdonított alkotásokat valóban ő írta-e. Vannak, akik az alkotásokat a filozófus Bacon-nek tulajdonították, de a jelöltek között van a drámaíró Christopher Marlowe is.

Nemrég arról is megjelent egy könyv, hogy a műveket valójában I. Erzsébet egy törvénytelen gyermeke írta. Az ötletszerző erre a szonettekben általa felismerhető anagrammákból következtetett.

Nemrég egy kanadai férfi állt elő azzal, hogy van egy eredeti festménye a drámaíróról, amely szerinte 1603-ban készült, és eddig a család elzártan tartotta. A képről beigazolódott, hogy a XVII. században készült, azt azonban nem sikerült bizonyítania, hogy valóban Shakespeare látható-e rajta.