Hova lett Mona Lisa szemöldöke?

Infostart
2007. október 24. 05:30
Már régóta találgatják a művészettörténészek: vajon miért nincs Mona Lisának szemöldöke? Egy párizsi mérnök azonban most a legkorszerűbb műszerekkel kiderítette, hová lett a szőrzet.

Pascal Cotte csaknem háromezer órán át vizsgálta Da Vinci XVI. századi remekművét a legkorszerűbb, digitális készülékekkel.

Egy szuperkamera segítségével kiderítette, hogy a képen eredetileg volt szemöldök és szempilla, később azonban néhány ecsetvonás eltűntette azokat. A kép apró éke valószínűleg egy gondatlan restaurátor "áldozata lett".

A kutató szerint, ha valaki közelről nézi a hölgy bal szemét, apró repedéseket láthat rajta. A dolog valószínűleg úgy zajlódhatott, hogy egy restaurátor a festmény takarítása közben távolíthatta el azokat véletlenül.

A kutató arra is rámutatott, hogy Leonardo valószínűleg meggondolta magát a hölgy két ujjának beállításával kapcsolatban. Mona Lisa bal keze eredetileg nem úgy nézhetett ki, mint ahogy a festményen most szerepel. Az eredetin ráadásul szélesebb feje és kifejezőbb mosolya volt a hölgynek.

Az évek során valószínűleg a színek is megváltoztak az alkotáson. Jelenleg ugyanis a barna, a sötétzöld és a sárga dominál rajta, a vizsgálat szerint azonban korábban világosabbak voltak a színei.