Mindenkit szeretünk, ha jobban megismerjük - kivéve a briteket

Infostart
2007. október 21. 19:21
A különböző európai népek annál jobban kedvelik, minél jobban megismerik a másikat. Kivételt csak a britek jelentenek: őket annál jobban utálják, minél jobban megismerik a többiek - derült ki egy felmérésből.

A "Mi Európánk" nevű kutatóközpont 27 EU-tagállam 362 polgárát hívta Brüsszelbe, ahol egy hétvégét töltöttek együtt. A találkozó előtt és után is egy sor kérdést tettek fel nekik, többek között azt, mennyire kedvelik, illetve utálják a németeket, a franciákat, a lengyeleket, az olaszokat, a briteket és a spanyolokat.

A legnépszerűbbnek a spanyolok bizonyultak: a hétvégére a megkérdezettek 78,6 százaléka kedvelte őket a találkozó végére. A legnépszerűtlenebbek viszont a lengyelek voltak 67 százalékkal.

Ami viszont érdekes, hogy valamennyi nemzet javított eredeti helyezésén a találkozó végére - kivéve a briteket, akik 70,3 százalékos népszerűséggel indultak, és 68,1 százalékossal végeztek.

A kérdezési technikát az amerikai Stanford Egyetem professzora, James Fishkin dolgozta ki. A professzor az eredményt illetően óvatosságra intett. Szerinte ilyen kis létszámú felmérés eredménye nem mérvadó.

Fishkin azt sem hiszi, hogy az eredmény szempontjából meghatározó lenne, hogy a franciák éppen a kérdéses hétvégén kaptak ki a rögbi-világbajnokság elődöntőjében a britektől - bár kétségtelen, hogy a találkozó résztvevői között aránytalanul magas volt a franciák aránya.