Jó hír a fogyókúrázóknak: megfejtették a jojóeffektus titkát

Infostart
2007. október 21. 14:03
Többet árt, ha valaki nagy kínszenvedés árán megpróbál lemondani a csokoládéról, mint amennyit használ. A vágy elfojtása ugyanis visszaüt: a leszokni próbáló nők még több csokit esznek, mint korábban - állapították meg pszichológusok.

Brit pszichológusok úgy vélik, megfejtették a "jojóeffektus" titkát, vagyis azt, hogy miért hízza vissza sok nő a nehezen ledolgozott kilókat.

Rájöttek ugyanis, hogy azok a nők, akik megpróbálták magukban elfojtani a csokoládé utáni vágyat, 50 százalékkal többet esznek az édességből, amikor megkínálják őket, mint azok, akik mindig annyi csokit esznek, amennyit megkívánnak.

"Az ellenállás éppen ellentétes hatással jár" - magyarázta James Erskin, a Hertfordshire-i Egyetem pszichológusa, miért alkalmazható a felismerés az alkoholisták és a diétázók kezelésében is sikerrel.

Tilalom helyett alternatíva

"A lehető legártalmasabb dolog, amit tehetünk, az, hogy azt mondjuk az embereknek: ne is gondoljanak a csokoládéra. Ehelyett azzal tudunk segíteni, ha valamilyen alternatívát kínálunk a nőknek, hogy leszoktassuk őket az édességről" - tette hozzá.

Erskine 130 önkéntessel végzett kutatást, akiknek megengedték, illetve megtiltották a csokoládéevést. Azoknál a nőknél, akiknek el kellett fojtaniuk magukban a csoki utáni vágyat, az elfojtás visszaütött. A férfiaknál kevésbé volt megfigyelhető ez a hatás.

A férfiakat kevésbé izgatja

A pszichológus ugyanezt a vizsgálatot elvégezte olyanoknál is, akik le akartak szokni a dohányzásról - és az eredmény hasonló volt. Most azt vizsgálja, miért elsősorban a nőkre jellemző ez a hatás. "A magyarázat valószínűleg az lehet, hogy a nők nagyobb problémának tartják a csokoládé iránti vágyat, mint a férfiak" - vélekedett.

Dietetikusok nem lepődtek meg az eredményen, ők eddig is úgy gondolták, hogy nem a teljes tilalom, hanem az egészséges egyensúly segít a fogyásban. "Tudjuk, hogy ha valaki irreális célt tűz maga elé - például, hogy soha életemben nem eszem csokoládét, vagy soha többé nem iszom egyetlen pohár bort sem -, akkor állandóan csak arra gondol, amitől meg akarja fosztani magát" - hangsúlyozta egyikük, Emma Hetherington.