64 évet késett a képeslap

Infostart
2007. október 21. 15:57
A második világháború idején a frontról küldte el a kollégájának azt a képeslapot egy japán katona, amely csak most érkezett meg a címzetthez - 64 évvel a feladása után. A lap az elmúlt évtizedekben "bejárta" a fél világot.

A 80 éves Nagano Sizuo eléggé elcsodálkozott, amikor megkapta egykori kollégája képeslapját. Õ ugyanis már régóta tudta, hogy Jamasita Nobucsika nincs az élők sorában: a katona 1944-ben, 23 éves korában esett el Burmában.

A lapot halála előtt egy évvel adta fel. A lap "megjárta" Nagaszakit, Arizonát és Hawaiit, mielőtt egy japán egyetemista segítségével eljutott a címzetthez.

A lapot annak idején, Nagaszakiban nem tudták kézbesíteni, ezért egy amerikai katona magához vette, majd szolgálata végeztével hazavitte magával Arizonába. Egészen 25 évvel ezelőtt bekövetkezett haláláig őrizgette, majd a fiára hagyta.

A fiú később Hawaiira költözött, ott ismerkedett meg egy japán cserediákkal, akit a felesége tanított. Odaadta neki a lapot.

Kodzsima Juko két évig nyomozott, mire megtalálta a címzettet, akinek személyesen vitte el a lapot. "Soha nem hittem volna, hogy így találkozom újra Jamasitával" - jelentette ki az idős ember.