A dél-kaliforniai és hawaii kutatók a British Journal of Cancer című szaklapban számoltak be vizsgálataik eredményéről. Ötvenezer, a változó koron már túlesett nőt vizsgáltak meg, és megállapították, hogy körükben 30 százalékkal növeli a mellrák kialakulásának a kockázatát napi negyed grapefruit elfogyasztása.
Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a citokróm P450 3A4 nevű molekula szerepet játszik az ösztrogén-hormonok anyagcseréjében, a grapefruit pedig blokkolja ezt a molekulát, s ezzel hozzájárul az ösztrogénszint növekedéséhez.
Azoknak a nőknek ugyanis, akik naponta elfogyasztanak legalább egy negyed grapefruitot, magasabb volt az ösztrogénszintje.
Most először mutatnak jelek arra, hogy egy gyakran fogyasztott élelmiszer növelheti a mellrák veszélyét az idősebb nőknél, a kutatók azonban maguk is elismerik, hogy további vizsgálatok szükségesek. Különösen azért, mert most csak azt vizsgálták, hogy a gyümölcs fogyasztásának milyen lehetséges hatásai vannak - azt azonban nem, okoz-e hasonló bajt a grapefruit lé.
A mellrákosok teszik ki a női rákbetegek felét, és korábban az egészségtelen életmódot - az ivást és a túlsúlyt - kapcsolták elsősorban össze a kialakulásával. Joanne Lunn brit táplálkozási szakértő mindenesetre érdekesnek nevezte a vizsgálat eredményét, hiszen abban nagyszámú nő vett részt, akiknek az egészségi állapotát évek óta figyelemmel kísérték az orvosok.
"Bár már kezdünk jobban odafigyelni arra, hogy az étrendünk mennyiben járul hozzá a különböző betegségek, például a rák kialakulásához, még messze vagyunk attól, hogy pontosan tudjuk, mely élelmiszerek növelik, vagy csökkentik jelentősen a veszélyt" - figyelmeztetett.