A cél ismét a világ teteje, oxigénpalack nélkül

Infostart
2007. október 17. 20:39
Újra a világ legmagasabb hegyére készül Klein Dávid és Várkonyi László. A két hegymászó oxigénpalack nélkül próbálja megmászni a 8848 méter magas Mount Everestet, ami magyar mászónak még nem sikerült.

Várkonyi László és Klein Dávid legutóbb tavasszal járt a Mount Everesten, akkor 8600 méterig jutottak oxigénpalack nélkül. Eredetileg úgy tervezték, hogy legközelebb a világ harmadik legmagasabb hegyére másznak, de most megváltoztatták a tervet.

Várkonyi László az InfoRádióban elmondta: többször is átgondolták a jövő évi céljukat, és úgy döntöttek, hogy könnyebb számukra visszatérni a Mount Everestre, amelyre már alaposan felkészültek, ezért jól ismerik.

A hegymászó hangsúlyozta: ismét oxigénpalack nélküli mászást terveznek, a csúcsot a tibeti oldalról közelítik meg, amely kitettebb a szélnek és a hidegnek is, és nehezebb a csúcsrégió megközelítése; technikailag ugyanakkor nincs nagy különbség a két oldal között.

Várkonyi László szólt arról is, hogy a kínaiak hatalmas erőfeszítéseket tesznek a Mount Everest körül, ugyanis fel akarják vinni a csúcsra az olimpiai lángot.

Hanganyag: Molnár Anikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást