"Nagyon-nagyon veszélyesek" a magas sarkú cipők

Infostart
2007. október 15. 21:01
Jelenleg a divattervezők és a sztárok nélkülözhetetlen kellékei a magas sarkú cipők, ausztrál orvosok azonban ezek veszélyeire figyelmeztetnek, hiszen rossz hatással vannak a hátra és a lábakra is.

A hírességek, például Victoria Beckham és Christina Aguilera annyira ragaszkodnak a magas sarkú topánkákhoz, hogy nemcsak a rangos eseményekre, hanem vásárolni vagy éppen vacsorázni is abban mennek.

A példa természetesen ragadós, és mivel az alacsonyabb árkategóriában is bőven van választék, a sztároknál kevésbé tehetős hölgyek is előszeretettel veszik fel az akár 15 centiméter magas sarokkal ellátott cipőket.

Ha hinni lehet a párizsi és New York-i divathéten látottaknak, a magas sarkúak előnyben részesítése nem változik a következő egy évben sem.

Az ausztrál lábápolási szövetség alelnöke ugyanakkor a trend veszélyeire figyelmeztet. Brendan Brown szerint ezek a lábbelik túlságosan magasak, nagyon-nagyon veszélyesek, és egyáltalán nem szabadna hordani azokat.

"Mindenkinek meg kell fontolnia azokat a hosszú távú károkat, amelyeket a magas sarkú cipők a hát alsó részén és a lábakban okoznak" - hangsúlyozta a szakember.

A bűnlajstromon szerepel a bőrkeményedés, a tyúkszem, a bokaficam, a bokatörés, valamint az Achilles-ín gyulladása.