A lazac meghódította a konyhákat

Infostart
2007. október 12. 08:20
Már nem számít ritkaságnak a lazac a brit családok asztalán: egy felmérés szerint ebből a halfajtából naponta egymillió darabot fogyasztanak.

Ritkaságból mindennapi étellé vált a lazac Nagy-Britanniában: naponta immár egymillió lazacot esznek meg, míg a füstölt lazacból hetente fogy ekkora mennyiség.

2005-ben 385 millió font értékben vásároltak lazacot a szigetországban, mára ez 432 millióra nőtt, miközben a tőkehalból 368 millió font értékben értékesítettek.

A mennyiséget tekintve 63 ezer tonnával a fehér halak vezetnek, míg a lazacból 46 ezer tonna fogy évente.

A növekedés annak tulajdonítható, hogy egyre többet hallani a szinte csak a lazac húsában található omega 3 olajok kedvező egészségügyi hatásairól.

A tíz legnépszerűbb halfajtából nyolcnak az értékesítése csökkent, ugyanakkor az összesített mennyiség emelkedett.

Az adatokat egy közvélemény-kutatás is alátámasztja: a bevásárlóközpontokban megkérdezettek 42 százaléka a lazacot nevezte meg kedvenc halfajtájaként, míg 37 százalék a tőkehalra szavazott.