Harmadával csökkenthető az autók szén-dioxid kibocsátása

Infostart
2007. október 10. 10:04
Az autók szén-dioxid kibocsátása egy évtizeden belül akár a harmadával is csökkenthető - tartalmazza egy jelentés, amely a brit kormány megrendelésére készült.

Az Aston University egyik vezető munkatársa által készített tanulmány azt is tartalmazza, hogy 2050-re akár 80 százalékkal is csökkenthető az autók károsanyag-kibocsátása.

A klímaváltozás hatásait megfékező lehetőségek számbavétele céljából készült jelentés szerint az utak szinte teljes egészében mentesíthetők a szén-dioxidtól, a technológia fejlődése ugyanis ezt várhatóan lehetővé teszi majd, természetesen anyagi áldozatok által.

A kutatók 100 százaléknak a 2000-es év kibocsátását tekintették, és ehhez viszonyítva 2030-ra számítanak arra, hogy az autók ennek csak az 50 százalékát bocsátják ki.

A tanulmány szerint az új technológiák 5-10 éven belül elterjedhetnek, persze ha erre szándék is van. Mindehhez a pénztárcába is be kell nyúlni, egy új autó ugyanis akár félmillió forinttal is drágább lehet ezek által. A fejlesztések azonban az alkalmazásuk nélkül mit sem érnek - tartalmazza a jelentés.