Hihetetlen, de igaz: az elefántok rettegnek a méhektől

Infostart
2007. október 9. 20:00
Meglepő felfedezésre jutottak az oxfordi egyetem kutatói: az elefántok annyira félnek a méhektől, hogy elmenekülnek, ha meghallják a döngés hangját.

Megvadulnak, és azonnal elmenekülnek az elefántok, ha meghallják a méhek döngését - állapította meg az oxfordi egyetem kutatócsoportja.

"Azon nem lepődtünk meg, hogy az elefántok így reagálnak a méhek fenyegető hangjára, mivel az elefántok okos állatok, akik figyelnek a környezetük eseményeire. Azon lepődtünk meg, hogy mennyire gyorsan reagálnak, és futnak el" - mondta Lucy King, az intézmény zoológiai tanszékének munkatársa.

A kutatásban vizsgált 17 elefántcsaládból 16 nyolcvan másodpercen belül elhagyta pihenőhelyét, és a legtöbb gyorsan, tíz másodpercen belül futásnak eredt, amint meghallotta a méhdöngést.

A felfedezés azért is lehet meglepő, mert az elefántok bőre annyira vastag, hogy nem érzik meg a méhcsípést, mégis fenyegetve érzik magukat.

Tapasztalataik alapján a kenyaiak is megerősítették, hogy az elefántok óvakodnak a méhektől. Zimbabwéban azt írták le kutatók, hogy az elefántok új csapást keresnek, csakhogy elkerüljék a kaptárakat.