Az erőmű, amelytől kinyílik a zsebben a bicska

Infostart
2007. október 2. 06:00
A tokaji borászok, a település polgármestere és a megyei közgyűlés elnöke is tiltakozik a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőmű megépítése ellen. Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter szerint népszavazást kellene tartani a kérdésről, a terület szocialista országgyűlési képviselője pedig nem kíván belefolyni a vitába. A beruházás földmunkáit már megkezdték.

Az egyébként is túlzsúfolt 38-as út forgalmának növekedésére számítanak Tokajban, ha megépül Szerencsen az új szalmatüzelésű erőmű.

Májer János, Tokaj polgármestere szerint a településen elviselhetetlen a tranzitforgalom, a teherautók és kamionok ugyanis nem az autópályán mennek, mivel az drága, és túl nagy a kitérő.

Õsszel eleve rossz a helyzet, mert beindul Szerencsen a cukorgyártás, és ilyenkor a szabolcsi földekről Tokajon keresztül viszik a cukorrépát. Ha beindul Szerencsen a szalmatüzelésű erőmű, akkor ez a forgalom megtöbbszöröződik. Azt mondják, hogy 80 kamion jön majd át, és megy vissza. Én ezt többre becsülöm - mondta az InfoRádióban..

Ezt a véleményt osztja a Tokaj Reneszánsz Egyesület is. A szervezet vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy Szerencs közelében nincs megfelelő nyersanyag, így biztos, hogy Tokajon keresztül szállítják majd a szükséges szalmát.

Az erőmű - bár megújuló energiafelhasználással működik -, a tokaji borvidékre is rossz hatással lehet - hívta fel a figyelmet Mészáros László.

Ezt az erőművet olyan szempontból nem vizsgálták, hogy azt a mikroklímát, amely a tokaji aszúsodáshoz vezet milyen módon befolyásolj majd - közölte..

Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés fideszes elnöke egyetért a borászokkal és Tokaj polgármesterével abban, hogy nem kellene megépíteni az erőművet. A megyei közgyűlés azonban - mint mondta - nem kompetens a beruházás elbírálásában.

Szabó György, Tokaj és Szerencs szocialista országgyűlési képviselője szerint azonban a beruházás nem veszélyezteti a helyi borászatot. A politikus hozzátette, nem kíván beleszólni a helyi vitába.

Felvetődött az is, hogy az egyre nagyobb forgalom és a magas légszennyezettség miatt Tokaj elveszítheti világörökségi címét. Fejérdi Tamás a kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökhelyettese szerint erről egyelőre nincs szó, azonban veszélyeztetettségi listára kerülhet a Tisza-parti település.

Az InfoRádió megkereste az erőmű megépítését engedélyező regionális környezetvédelmi felügyelőséget.

A szervezet vezetője nem kívánt nyilatkozni, Pintér István közleményéből azonban kiderül, az erőmű korszerű, megfelel a környezetvédelmi előírásoknak. A hatóság azonban - mint írják - nem vehet alapul ipari vagy turisztikai szempontokat

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter szerint a helyi lakosoknak kellene népszavazást kezdeményezniük a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőművel kapcsolatban.

Tokaj polgármestere szerint azonban már késő népszavazást kezdeményezni a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőmű kapcsán.

A helyiek most az országos területrendezési tervre hivatkozva próbálják meghiusítani a beruházást, de lehet, hogy már ez is késő, hiszen a szerencsi ipari parkban már megkezdték az erőművel kapcsolatos földmunkákat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást