Az alfa hímek nem félnek a nőktől: csak a zabálás érdekli őket

Infostart
2007. szeptember 24. 06:20
Vad páviánok fosztottak ki egy éttermet a Dél-Afrikai Köztársaságban, Scarborough faluban.

Megpróbáltam elkergetni őket, de felfalták az összes kenyeremet, banánomat, avokádómat, és benyakalták a bort, amelyet a hűtőszekrényből vettek ki - panaszkodott a Camel Rock étterem tulajdonosa.

Carol White elmondta, hogy az állatok a nőkről egyáltalán nem vettek tudomást, csak akkor kotródtak el, amikor megjelent az étterem egyik férfi alkalmazottja.

A páviánok nem félnek az emberektől, mert megszokták jelenlétüket a természetvédelmi területen. A turisták, megszegve a helyi szabályokat, gyakran adnak banánt és más élelmiszert a majmoknak.

A páviánok az utóbbi időben igazi "rablóbandákba" álltak össze, amelyek az erős hímek vezetésével fosztogatják a kisvárost.

Rájöttek arra, hogy a faluban sokkal könnyebb ennivalóhoz jutni, mint a természetben. Nagyon okos állatok, így megtanulták, hogyan nyithatják ki az ablakokat és a hűtőszekrényeket - mondta Carol White.

Az elmúlt néhány hónapban a páviánok több házat is kiraboltak, olykor kicsinyeiket átnyomva a biztonsági rácsokon, akik belülről kinyitották az ablakokat.

A városka egyetlen boltját is támadás érte. A majmok megfélemlítik a helyieket, különösen a nőket.

Az alfa hímek egyáltalán nem tartanak a nőktől. Ez ösztönös dolog náluk - mondta Adele Coetzee, akinek a házát néhány hónappal ezelőtt a hálószobaablakon keresztül lepték el a páviánok.