Szobrot állítana az ország ellenfelének a londoni polgármester

Infostart
2007. szeptember 21. 21:00
Ken Livingstone londoni polgármester szerint az indiai függetlenségi mozgalmat vezető Mahatma Gandhi olyan fontos szerepet játszott Nagy-Britannia történetében, hogy szobrot kellene állítani neki a brit fővárosban.

Ken Livingstone egy rádióinterjúban kijelentette: India a brit történelem része volt, Mahatma Gandhi teljesítményét pedig meg kell őrizni.

A polgármester emlékeztetett rá, hogy a korábban ugyancsak a Brit Birodalomhoz tartozó Dél-Afrika korábbi elnökének, a legendás Nelson Mandelának már van szobra Londonban, az alkotást tavaly leplezték le.

"Mahatma Gandhinak talán nagyobb befolyása volt a Brit Birodalomra, mint bárki másnak, hiszen vezetésével a birodalom kétharmada egyik napról a másikra függetlenné vált" - érvelt a brit főváros első embere, hozzátéve: ezer év múlva is biztosan tudják majd, ki volt ez az ember.

Passzív ellenálló

Mahatma Gandhi az indiai függetlenségi mozgalom spirituális és politikai vezetője volt, és bár India brit gyarmatosítóival szemben csak erőszakmentes módszerekkel küzdött, a brit hatóságok többször is börtönbe zárták.

India végül 1947-ben nyerte el függetlenségét, de a politikus erőfeszítései ellenére véres belharcok közepette, amelynek végén két országra, a muszlim Pakisztánra és a főként hindu Indiára szakadt.

Mahatma Gandhit 1948-ban egy szélsőséges hindu nacionalista Új-Delhiben agyonlőtte.