Bordélyházakat vásárolt az önkormányzat

Infostart
2007. szeptember 21. 22:00
Kisebb lesz a híres-hírhedt amszterdami piros lámpás negyed, mivel az önkormányzat a bordélyházak harmadának bezárására készül.

A város már megvásárolta a kiszemelt bordélyházakat 25 millió euróért (mintegy 6,25 milliárd forint), az épületekben a jövőben üzletek működhetnek, vagy lakásokat alakítanak ki.

Amszterdam polgármestere elmondta: bár a prostitúció legális az országban, a városközpontban már túl sok örömlány kínálta a szolgáltatásait.

Job Cohen elmondta: nem akarják teljesen száműzni a prostitúciót a kerületből, hiszen az hozzátartozik a történetéhez; nem tűrik meg viszont a bordélyházakhoz kapcsolódó bűnözést, a nők és gyerekek kizsákmányolását, zsarolását, valamint a pénzmosást.

Az amszterdami piros lámpás negyedben a prostituáltak a bordélyházak kirakataiban ülnek, a látvány pedig sok turistát vonz. Az örömlányok egy napra körülbelül 100 euróért (mintegy 25 ezer forint) bérlik a kirakatot, amelyet általában többen használnak.

A prostituáltak szakszervezete tiltakozik a város tervei ellen. Az érdekvédelmi szervezet szóvivője szerint, ha lehúzzák a rolót a kirakatokon, akkor a nőket olyan helyre dugják el, ahol a szakszervezet és az egészségügyi szolgálat munkatársai nem találkozhatnak velük, vagyis még inkább kiszolgáltatottá válnak, és még jobban kizsákmányolják őket.