Alapjaiban változik meg a Wikipedia

Infostart
2007. szeptember 21. 21:42
Módosítják a szócikkek szerkesztésének szabályait a Wikipedián, miután több nagyvállalat, illetve állami szerv is saját érdekeinek megfelelően módosította az internetes enciklopédia tartalmát.

Először a német nyelvű Wikipedián tesztelik az új metódust, amelynek lényege, hogy a felhasználók ezentúl nem módosíthatják automatikusan egy szócikk tartalmát, hanem csak javasolhatják a változtatást; vagyis beépítenek egy szűrőt a rendszerbe.

Erre a lépésre azért volt szükség, mert egyre többen panaszkodnak arra, hogy az online enciklopédia - amelyet naponta átlagosan az összes internetező hét százaléka megnyit - tartalmát időnként szándékosan torzítják, ami rontja a megbízhatóságot.

A módosításokat figyelő rendszernek köszönhetően kiderült például, hogy az amerikai hírszerzés, a CIA belepiszkált a Richard Nixon és Ronald Reagan korábbi elnökökről szóló szócikkekbe, az amerikai Kongresszus hivatalnokai pedig a szenátorokra nézve kínos információkat távolítottak el a Wikipediáról.

Nem voltak restek ugyanakkor a Disney alkalmazottai és a Vatikán hivatalnokai sem, nem sajnálták az időt, hogy javítsanak munkaadójuk világhálós hírnevén.

A német oldalon novembertől működik az új eljárási rendszer, és a kísérlet eredményeinek függvényében a protokollt az angol és más nyelvű oldalakra is átültethetik.

A szerzők megbízhatóságát figyelő és osztályozó program már működik is, amely segít az említettekhez hasonló turpisságok kiszűrésében.