"Segítség! A szülők már a mobilomat is ellenőrzik!"

Infostart
2007. szeptember 12. 05:46
A világon elsőként kínál hamarosan olyan szolgáltatást egy ausztrál cég, amelynek révén a szülők totális ellenőrzés alatt tarthatják gyermekeik mobiltelefonját. Nem csupán azt akadályozhatják meg, hogy az egekbe szökjön a csemetéjük telefonszámlája, hanem azt is, hogy ne férjen hozzá felnőtteknek szóló tartalmakhoz.

A szoftvert nagyrészt a Leopard Laboratórium fejlesztette ki. Le lehet tölteni hamarosan a mobiltelefonra, amelyet a szülők az interneten keresztül ellenőrizhetnek. Így megakadályozhatják, hogy a gyerekek olyan oldalakra jussanak fel, amelyek felnőtteknek szóló tartalmakat szolgáltatnak, ellenőrizhetik az sms-eket, az mms-eket és letilthatják a drága sms-számokat.

A csomag egy vírusirtó programot is tartalmaz, így kivédhetőek a kéretlen levelek - a spamek - is, amelyekből egyre több van, mióta sokan számítógépként használják a mobilt.

A Leopard 2005 óta dolgozik a csomagon, amelyet a várakozások szerint novembertől lehet megvásárolni a cég internetes oldalán keresztül. A csomag árát még nem közölték, de a Leopard Lab társalapítója, Meg Dennis szerint az "teljes mértékben elfogadható" lesz.

A szülők kategóriák - felnőtteknek szóló, játék, vásárlás stb. - szerint is letilthatnak internetes oldalakat, és lehetséges az ideiglenes korlátozás is; például iskolaidőben nem látogathatják a gyerekek az olyan barátkozó oldalakat, mint a Facebook vagy a MySpace. A szülők azt is biztosíthatják a programmal, hogy a gyermeküket csak ismerős hívhassa fel, így minden számot, amely a mobil telefonkönyvében nem szerepel, a program automatikusan elutasít.