Fél óra elvesztése 46 milliárdot ér

Infostart
2007. szeptember 8. 08:53
Tízmilliárd rúpiát (46 milliárd forintot) spórolna India, ha leszámolnának a brit gyarmati múlt utolsó örökségével is, és fél órával előrébb állítanák az órákat. Akkor a mostani 5,5 helyett hat óra különbség lenne a greenwichihez képest.

Indiai kutatók egy csoportja javasolja a kormánynak az időzóna megváltoztatását. Ennek révén számításaik szerint 16 százalékkal csökkenne az elektromos áram használata, s ezzel tízmilliárd rúpiát spórolhatnának meg.

De nem ez lenne az egyetlen előnye annak, ha előrébb állítanák az órákat. Csökkenne a közlekedési balesetek és az utcai bűncselekmények száma, többet járhatnának az emberek szórakozni és vásárolni, és kevesebb sportmérkőzés maradna el a rossz világítás miatt.

A világon alig van olyan hely, ahol nem egész óra a különbség az időzónák között. A változtatással - amelyet két éven belül be lehetne vezetni - India is felzárkózna a többséghez.

Az időzóna módosításának az ötlete egyébként nem most vetődött fel először. Az 1980-as években energetikai szakemberek már javasolták, hogy osszák az országot két vagy három zónára - ezt az ötletet azonban elutasították.

2004-ben ugyanezt már a kormány javasolta, de a parlament nem fogadta el, azzal az indoklással, hogy ez veszélyeztetné az ország egységét. Ezúttal azonban komolyan meg kell fontolni a tudósok javaslatát, hiszen a gazdaság gyors fejlődéséhez szükséges energiát így is egyre nehezebb Indiának biztosítani.