Megfejtették a világ egyik legnagyobb talányát

Infostart
2007. szeptember 6. 22:05
Egy brit kutató megfejtette a talányt, miért dörgölőznek a medvék a fához.

Azt korábban megfigyelték, hogy több állat is rendszeresen ugyanahhoz a fához dörzsöli a bundáját, azt azonban csak találgatni tudták, hogy mi ennek az oka.

Egyes kutatók feltételezték, hogy a dolognak a párzáshoz van köze; a hímek így "reklámozzák" magukat. Mások szerint az ok prózaibb: a medvék a parazitáktól próbálnak megszabadulni a dörzsölés által.

Az elméleteket nehéz volt bizonyítani, hiszen a medvék az emberek által ritkán lakott területen élnek. Owen Nevin, a Cumbriai Egyetem kutatója viszont két éven keresztül négy, infravörös fénnyel is működő digitális kamerával és műholdas adóvevővel figyelte a Brit-Kolumbiában élő barnamedvéket, és rájött a megoldásra.

Szerinte a barnamedvék azért dörgölőznek a fatörzsekhez, hogy elkerüljék a harcot a többi hímmel. Kutatásai eredményéről a jövő héten fog beszámolni a Brit Ökológiai Társaság éves konferenciáján, Glasgow-ban.

"A kifejlett hímek komoly, akár halálos sérüléseket okozhatnak egymásnak harc közben. Ha egyikük a fán hagyott szagmintából értesül egy rivális hím jelenlétéről, akkor azonnal tudja, hogy kemény harcra számíthat, mert ez a másik fickó területe. Vagyis eldöntheti, hogy visszavonuljon-e, vagy szembenézzen a kihívással" - magyarázta.

Nevin ugyanis azt tapasztalta, hogy leginkább a hímek dörgölőznek a fatörzsekhez, és a vizeletükkel is megjelölik a környéket, a fatörzset pedig összekarmolják és meg is harapdálják.

Kutatók azt is megfigyelték, hogy a medvék között bonyolult rituálé alakult ki, amelynek szintén a harc elkerülése a célja.

A barnamedve 700 kilósra is megnőhet. Az Egyesült Államokban és Kanadában a becslések szerint 15 ezer barnamedve él, Európában csak kis populációk találhatóak Skandináviában, Olaszországban és a Pireneusokban.