A Nokia megelőzte korát

Infostart
2007. szeptember 4. 05:10
A mobilunk lesz a következő években a "negyedik képernyő" - mondta Nokia alelnöke egy londoni bemutatón.

A Nokia 2003-ban vezette be mobiltelefonnal kombinált játékgépét, amely akkor messze nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: az első évben hatmillió készülék eladását tervezték, ám mostanáig alig több mint kétmillió darab talált gazdára.

Most kissé más csomagolásban és eltérő koncepcióval megjelent ennek a készüléknek a második reinkarnációja, amely iparági elemzők szerint - ellentétben az elsővel, amely megelőzte korát - most már befogadásra kész piacot találhat.

Ezek a készülékek - mint egyébként a mostani, úgynevezett okos telefonok döntő többsége - már alkalmas Internet-böngészésre, játékra, tévénézésre ugyanúgy, mint levelezésre vagy kisebb dokumentumok szerkesztésére is.

A négy évvel ezelőttihez képest a helyzet most annyiban változott meg, hogy a mobilszolgáltatók már nyújtani tudják azt az adatletöltési sebességet, más szóval sávszélességet, amellyel közvetlenül a telefonunkra tölthetünk le játékokat, zenét vagy filmet.

Anssi Vanjoki, a Nokia multimédiáért felelős alelnöke bízik abban, hogy az emberek ma már egyetlen készüléken szeretnék útközben is elérni mindazt a tartalmat, amit eddig csak a másik három képernyő - a mozi, a tévé és a számítógép - együttes használata adhatott meg.

A távközlési elemzők szerint viszont az áttöréshez még meg kell oldani az áramellátás kérdését: a viszonylag nagy képernyős készülékek ugyanis sokat fogyasztanak, és intenzív használat mellett - ha teszem azt, vonatozás közben órákig filmet nézünk - fél nap alatt lemerülnek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást