Akarja tudni, mekkora erővel harap a nagy fehér cápa?

Infostart
2007. szeptember 3. 21:45
Számítógépes szimulációval mérik le a tampai egyetem kutatói, pontosan milyen erővel képes harapni egy nagy fehér cápa. Azt már előre feltételezik, hogy ezen a téren le fog maradni a tigriscápa és a bikacápa mögött.

A floridai kutatók pontosan ki akarják számolni, mekkora erővel harap egy nagy fehér cápa. Ennek ugyan különösen nagy jelentősége nincs, a halálos sérülést ugyanis nem a harapás ereje okozza, hanem a technikája: a nagy fehér gyakorlatilag "kirázza" a falatot az áldozatból.

Daniel Huber biológus a számításhoz egy 2,4 méteres cápát használ, amely Ausztrália partjainál pusztult el, miután beakadt egy halászhálóba.

Huber és kollégái eltávolították a cápa fejét, és többféle mérést végeztek rajta; megmérték például, hogy mekkorák és hol helyezkednek el az állkapcsot mozgató izmok.

Méréseik alapján háromdimenziós digitális "műcápát" készítenek, és számítógépes szimuláció segítségével lemérik a harapás erejét. Ezt össze fogják hasonlítani a tigriscápa és a bikacápa adataival - a nagy fehér mellett ez a két cápa a felelős a legtöbb ember elleni támadásért.

Az összehasonlítás eredménye egyébként előre borítékolható, a három közül ugyanis a nagy fehérnek van a legkeskenyebb pofája, így az izmok számára is kisebb a hely. "Következtetésképpen a végeredmény valószínűleg az lesz, hogy a nagy fehér harapása a leggyengébb a háromé közül" - hangsúlyozta Huber.

Ennek ellenére a nagy fehér marad a "legjobb", mivel a három közül ő a legügyesebb vadász.