Felfüggesztették az állásából egy ölelés miatt

Infostart
2007. augusztus 27. 22:05
Felfüggesztették az állásából azt az indiai börtönőrt, aki megölelte búcsúzásképpen az óvadék ellenében szabadlábra helyezett bollywoodi filmsztárt, Sanjay Duttot.

Magyarázkodnia kell annak a nyolc másik rendőrnek is, akik kezet fogtak a távozó filmsztárral. A "bűnjelet" a televíziók szolgáltatták, amelyek beszámoltak Dutt múlt heti szabadulásáról. A felvételeken tisztán látszott, hogy a rendőrségi fogda őrei mosolyogva köszöntötték a sztárt, aki 22 napot töltött a rácsok mögött.

Sanjay Duttot júliusban ítélték hatéves börtönbüntetésre, mert fegyvert vásárolt az 1993-ban Mumbayban (régi nevén Bombay) robbantó terroristáktól. Õ a legismertebb személyiség, akit összefüggésbe hoztak a merényletekkel, amelyekben 257 ember vesztette életét.

A tévéfelvételek nyilvánosságra kerülése után a hatóságok azonnal megkezdték a vizsgálatot. "Az őrök megsértették a börtönszabályzatot és az illendőség szabályait is, amikor ilyen barátságosan viselkedtek egy elítélt bűnözővel. Dutt-tal éppen úgy kellett volna bánniuk, mint a többi rabbal" - hangsúlyozta Radzsendra Dhamme, a börtön igazgatója.

A szabadlábra helyezés egyébként csak ideiglenes, mihelyt Dutt írásban megkapja a bírósági ítélet, vissza kell térnie a rácsok mögé.

A hindu apától és muszlim anyától származó Dutt az egyik leghíresebb indiai filmsztár. Állítása szerint azért volt szüksége a fegyverekre, hogy megvédje a családját a felekezeti erőszak idején, amely azért tört ki, mert hindu szélsőségesek lerombolták az ajodhjai Babri mecsetet.