Számológép kell a vásárláshoz

Infostart
2007. augusztus 26. 09:26
Nagy-Britanniában az élelmiszergyártó cégek félrevezették a vásárlókat, termékeik címkéjén ugyanis nem akkora mennyiségű sót tüntettek fel, mint amennyi valójában az áruban volt.

A szigetországban az egészséges étkezés ösztönzői már elérték, hogy a gyártóknak fel kelljen tüntetniük a termék pontos összetételét, tápértékét, kalória- és sótartalmát.

A cégek ennek eleget is tettek, igaz, egyelőre csak a formai szabályoknak, a tartalmiaknak nem.

Kiderült, hogy azok, akik alkalmazzák az új címkézési szabályt, kozmetikázzák az élelmiszer adatait, és az egészségtelennek tartott összetevőkből nem a valós számokat szerepeltetik.

A problémát az okozza, hogy az árun nem egységes mérték alapján tüntetik fel az összetevőket. A termékeket pedig kisebb kiszerelésbe csomagolták, így alacsonyabb értékek szerepelnek például a só- vagy zsírtartalom helyén.

Olyan is előfordul, hogy a kiszerelés ugyan nem változott, a tápértéket azonban nem a csomagnak megfelelő mennyiségre, hanem annál jóval kisebbre adják meg.

Így annak a vásárlónak, aki követni akarja, hogy hány kalóriát visz be a szervezetébe, hosszas számolást igényel ennek kiderítése.