Kiderült az igazság az évszázad csókjáról

Infostart
2007. augusztus 14. 19:48
Rögtönzött pillanat volt, de egy éles szemű fotósnak köszönhetően a kép egyike lett a huszadik század leghíresebb fotóinak: a tengerész és az ápolónő második világháború végét ünneplő csókja jeleníti meg leghitelesebben a békét köszöntő eufóriát. Most kiderült, ki volt a képen a férfi.

Ahogy Alfred Eisenstaedt képe - amely a Life magazin címlapján jelent meg - világhírűvé vált, foglalkoztatni kezdte az embereket, hogy kik szerepelnek rajta. A hölgyet Edith Shain személyében sikerült azonosítani, a szerelmes tengerész szerepét azonban legkevesebb tízen követelték maguknak.

A Japán feletti győzelem 62. évfordulója előtt a Guinness Rekordok Könyve szerinti legeredményesebb igazságügyi orvosszakértőt - aki mintegy ezer bűnöző elfogásában segédkezett - kérték fel a kérdés tisztázására.

A houstoni Lois Gibson szerint a képen szereplő férfi a ma 80 éves Glenn McDuffy, aki hosszú ideje küzd igazáért, pedig egy ideje már a tüdőrák ellen is kell hadakoznia a haditengerészet veteránjának.

"Ennél már nem is lehetnék boldogabb, ez a legfontosabb a számomra. Attól féltem a legjobban, hogy meghalok, mielőtt kiderülne az igazam" - jelentette ki örömittasan a Texasban élő férfi.

Glenn McDuffy elmondta azt is, mennyit szenvedett, mert nem hittek neki az emberek, hazudozónak tartották, noha tíz hazugságvizsgálaton vett részt, és mindegyik őt igazolta.

Nem adja fel

Másképpen vélekedik erről a 81 éves floridai Carl Muscarello, aki még mindig azt állítja, hogy ő szerepel a képen, szerinte az igazságügyi szakértő álláspontja is csak egy vélemény. Nem mellékesen a nyugdíjas rendőr volt az, akit Edith Shain - a kérdéseire adott válaszok alapján - a leginkább elfogadott a tengerész szerepére jelentkező férfiak közül.

A ma 89 éves hölgy az utóbbi években többször is szerepelt a nyilvánosság előtt a felvétel kapcsán, két évvel ezelőtt, a győzelem 60. évfordulóján Carl Muscarellóval megismételték a csókot is.

Pózolt rendületlenül

Ez természetesen elfogadhatatlan volt Glenn McDuffy számára, így még abba is belement, hogy ismét felvegye az egyenruhát, és egy párnára tapassza az ajkát, miközben mintegy száz fényképet készítenek róla.

Az igazságügyi szakértő a digitális technika lehetőségeit is felhasználva hasonlította össze a képeket, különös tekintettel a férfiak homlokára, füleire, karjára és csuklójára. Miután végzett, teljes biztossággal állította, hogy Glenn McDuffy látható az 1945-ös képen.

Maga a kép készítője nem tudta azonosítani a férfit a fotón, és a nőnél is csak erősen valószínűsítette, hogy Edith Shainről van szó.

Glenn McDuffy viszont biztos ebben: "Tudom, hogy ő az a nő, akit megcsókoltam, mert neki van a legnagyobb szája azok közül, akiket megcsókoltam életemben, fültől fülig ért. Soha nem felejtem el".

Jeles nap

A szövetséges hatalmak augusztus 15-én ünneplik a Japán feletti győzelmet, egyben a második világháború végét (a csók egy nappal korábban csattant, a hírek már ekkor szállingózni kezdtek a japán kapitulációról). Az ázsiai ország hivatalosan 15-én jelezte megadási szándékát, a fegyverletételi okmányokat 1945. szeptember 2-án írta alá a japán delegáció a Missouri csatahajó fedélzetén.

Augusztus 15. az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Ausztráliában nemzeti ünnep. Az amerikai elnök, Harry Truman azt mondta: "ez az a nap, amikor a fasizmus végleg meghalt, ahogy mindig is tudtuk, hogy elpusztul".

Kilenc hónappal később kiugróan sok, 233 ezer újszülött jött a világra az Egyesült Államokban.