Ikreket ellett a hímnek hitt panda

Infostart
2007. augusztus 10. 04:43
Két bocsot hozott a világra Kínában egy panda, amelyet sokáig hímnek hittek a szakemberek, és szaporítás céljából még Japánba is elküldték.

Az állatot 1996-os születésekor hímnek nyilvánították, majd miután elérte az ivarérett kort, 2000-ben Japánba vitték és összehozták egy nősténnyel.

Miután a pandák nem mutattak szexuális érdeklődést egymás iránt, a szakemberek a mesterséges megtermékenyítés mellett döntöttek, ekkor fedezték fel, hogy az állatnak nincs pénisze.

A pandát 2002-ben küldték vissza Kínába, miközben azon vitatkoztak, hogy vajon hermafrodita vagy csak nem fejlődtek ki a nemi szervei.

Végül 2005-ben fedezték fel, hogy az állat valójában nőstény, csak rossz helyen alakult ki a petefészke, amit egy kétórás műtéttel sikerült orvosolni.

"A felnőtt pandák pénisze mindössze három centiméter hosszú" - magyarázta Li De-sen pandaszakértő, miért okozhatott problémát a Jinzu nevű állat nemének meghatározása.

Jinzut idén márciusban hozták össze egy hímmel, aminek meg is lett az eredménye, 142 napi vemhesség után hétfőn született meg a két bocs.

Az óriáspanda a Föld egyik legveszélyeztetettebb állata, a vadonban körülbelül 1.600 példány él Kína három délnyugati tartományában.