"Mindegy, hogy mit eszünk, csak mcdonald'sos legyen"

Infostart
2007. augusztus 7. 09:54
A gyorséttermi csomagolású répa finomabb, mint az egyszerű papírba csomagolt, gyakorlatilag ugyanolyan répa - legalábbis a kaliforniai óvodások szerint.

Az amerikai Stanford Egyetem kutatói McDonald's étteremben vásároltak hamburgert, sült krumplit, csirkefalatokat, tejet, gyümölcslevet és répát. Az azonos minőségű termékek felét az eredeti csomagolásban hagyták, a másik felét sima csomagolópapírba vagy jelöletlen papírpohárba tették.

Ezután 63, három és öt év közötti óvodással megkóstoltatták a mintákat, és azt kérdezték: melyik a finomabb a kettő közül? Minden esetben a mcdonald's-os csomagolású termék győzött. Legnagyobb fölénnyel a hamburger nyert, de még a mcdonald'sos répát is finomabbnak találták a "simánál".

A kutatást vezető Tom Robinson magyarázata egyszerű: szerinte a reklám már ebben a zsenge korban is befolyásolja a gyerekek ízérzetét. A szegény családokból származó gyerekek közül minden harmadik azt mondta, hogy hetente legalább egyszer eszik McDonald'sban.

A tanulmány egyébként röviddel az után készült, hogy tizenegy nagy amerikai élelmiszergyártó és forgalmazó - közöttük a McDonald's is - bejelentette, hogy a jövőben visszafogják a 12 éven aluliakat célzó reklámjaikat.

Hanganyag: Albert Dénes


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást