Dupla büntetőpontot kaphatnak a kezdő autóvezetők

Infostart
2007. augusztus 6. 20:24
A friss jogosítvánnyal rendelkezők a megengedett alkoholmennyiséget sem fogyaszthatják, ha a brit kormány elfogadja a közlekedési minisztérium javaslatát.

Nagy-Britanniában egyre több gondot okoznak a friss jogosítvánnyal rendelkezők - elsősorban a fiatalok. A statisztikák ugyanis azt mutatják, hogy ők a felelősek minden harmadik halálos kimenetelű közlekedési balesetért.

Ezért a közlekedési minisztérium több módosító indítványt terjesztett a kormány elé. Többek között teljesen megtiltanák az alkoholfogyasztást a fiatal autóvezetők számára (Nagy-Britanniában az engedélyezett alkoholszint 80 mg 100 ml vérben).

Emellett azt tervezik, hogy a fiatal sofőrök ugyanazért a vétségért kétszer annyi büntetőpontot kapnak, mint a tapasztalt autóvezetők; gyorshajtásért például három helyett hatot. Ez azt is jelenti, hogy nem négy, hanem két kihágás után elveszítenék a jogosítványukat.

A statisztikák szerint Nagy-Britanniában évente ezernél több ember veszti életét olyan közlekedési balesetben, amelyet 17-25 év közötti sofőr okozott. A 17-19 év közötti férfiak 27 százaléka karambolozik a jogosítványa megszerzése utáni első évben.

"A tapasztalatlan vezetők az ivásban is tapasztalatlannak bizonyulnak - az eredmény pedig tragédia" - fogalmazott az egyik brit szakértő.