Nyáron gyorsabban terjed a szifilisz és a kankó

Infostart
2007. augusztus 3. 20:36
Az utóbbi években drámaian emelkedett a nemi betegségek, főként a szifilisz és a tripper előfordulása Magyarországon - tájékoztatta az InfoRádiót a Semmelweis Egyetem Bőrklinikája STD Centrumának vezetője. Dr Várkonyi Viktória figyelmeztetett: nyáron az emberek különösen szívesen létesítenek alkalmi kapcsolatokat,ami óvszerhasználat nélkül különösen veszélyes. A kezeletlen szifilisz emellett a születendő gyermek életét is kockáztatja

A vérbajos - más néven szifiliszes - betegek száma drámaian megemelkedett Magyarországon, különösen az utóbbi években. 2005-ben 545 szifiliszes beteget jelentettek - 1989-ben 98-at - mondta el az InfoRádiónak Várkonyi Viktória bőr-és nemi beteg gyógyász, a Magyar STD Társaság elnöke.

A kankónál - más néven trippernél - az utóbbi két évben indult meg a növekedés, de az ismert betegek száma távol áll a valós helyzettől -tette hozzá. Ennek egyrészt az az oka, hogy az akut, gennyes húgycsőgyulladással jelentkező beteget az esetek többségében meggyógyítanak anélkül, hogy a kór okát megállapítanák. "Másrészt egyre gyakrabban észlelünk tünetmentes fertőzötteket, akik azonban - tekintettel a végbél és a torok fertőzöttségére - orális vagy anális közösülés útján továbbadják a betegséget" - hangsúlyozta Várkonyi Viktória.

A szakértő elmondta, hogy a kilencvenes évek közepén Magyarországon ismét megjelent a vele született szifilisz, amikor a magzat az anyától kapja meg a fertőzést. Bár ezt a baba túlélheti, az újszülötteknél a fertőzés az esetek többségében fatális kimenetelű.

Hanganyag: Torda Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást