Napi egy tányér paradicsomleves javítja a nemzőképességet

Infostart
2007. július 29. 08:18
Napi egyetlen tányér paradicsomleves elég ahhoz, hogy növelje a férfiak nemzőképességét - állítják brit kutatók. A lycopene - ami a paradicsom piros színét adja - szuperspermát csinál a spermából.

A Porsmouth-i Egyetem kutatói hat egészséges férfit fogtak lycopene-diétára: két héten keresztül minden nap megetettek velük 400 gramm paradicsomleves-konzervet.

Az egész vizsgálat idején spermamintákat vettek tőlük, és kiderült, hogy a paradicsomleves valósággal csodát tett!

Bár pontosan nem tudják megmagyarázni a kutatók, hogyan alakítja szuperspermává a spermákat a lycopene, a hatás egyértelmű. Az azonban még további vizsgálatokat igényel, hogy a paradicsomleves segíthet-e a nemzőképtelen férfiakon.

Paradicsomkészítményeket egyébként mindenképpen érdemes fogyasztani, mert bizonyítottan csökkenti a prosztatarák kockázatát - éppen lycopene-tartalma miatt. Az antioxidáns hatása egyértelműbb akkor, ha a paradicsomot megfőzik -például levest készítenek belőle.

Nagy- Britanniában 2,6 millió férfinak okoz problémát az alacsony sperma-szám. Az orvosok eddig azt javasolták nekik, hogy változtassanak az életstílusukon, és éljenek egészségesebben.