Hollywood háborúba indul

Infostart
2007. július 28. 08:24
Hollywood újra szívesen fordul a háború témájához, ám másként mind eddig: propagandafilmek helyett az iraki háborút elindító kormányzatot bírálják a rendezők.

Míg eddig csak néhány független filmes és a harcosan George Bush-ellenes Michael Moore foglalkozott az iraki háború árnyoldalával, az elkövetkező hónapokban több film is boncolgatja ezt a témát.

Hollywood ugyanis változtatni látszik eddigi gyakorlatán, és feladja azt az elvet, és az emberek nem mennek be a moziba egy olyan filmért, amelynek képeit akár az esti híradóban is láthatnának.

Az elkövetkezendő hónapokban több olyan film jelenik meg a mozikban, amelyek az iraki háborút elindító Bush-kormányzatot bírálják valamilyen módon.

Az Ütközésekért Oscar-díjjal jutalmazott Paul Haggis Charlize Theron, Tommy Lee Jones és Susan Sarandon főszereplésével készítette el In the Valley of Elah című drámáját, amely valós eseményeken alapszik.

A szeptemberben bemutatásra kerülő filmben egy házaspár egy nyomozó segítségével próbálja megtalálni iraki szolgálatból hazatért fiúkat.

A Grace is Gone című alkotás főszerepét John Cusack alakítja, akinek azzal a feladattal kell megbirkóznia, hogyan mondja el lányainak, hogy édesanyjukat megölték Irakban.

Októberben kerül a mozikba Reese Witherspoon új filmje, a Rendition, amelyben egy amerikai nő egyiptomi férjét terrorizmussal vádolnak.

A legendás rendező, Brian de Palma is feldolgozza a háborús témát. A 67 éves rendező Redacted című műve azzal foglalkozik, hogyan kínoztak meg egy iraki családot az amerikai katonák.

Jövőre is lesz

A háborús filmek sora a következő évre is áthúzódik. A Fiúk nem sírnak című filmmel nagy elismerést aratott Kimberly Peirce új művében, a Stop Loss-ban Ryan Philippe egy olyan katonát alakít, aki megtagadja a visszatérést Irakba.

2009-re készülhet el az United 93-as rendezőjének, Paul Greengrass-nak az új filmje, az Imperial Life in the Emerald City, amely azt dolgozza fel, hogy milyen hibákat követtek el az amerikai megszálló csapatok Bagdadban.