Hol érdemes autót venni az EU-ban?

InfoRádió / MTI
2007. július 27. 17:13
Az euró-övezet országaiban stabilizálódott a különbség az autóárakban az idei év első felében az Európai Bizottság pénteken közzétett legfrissebb adatai szerint. Az átlagos különbség 4,6 százalék volt, az előző fél évben 4,4 százalék. A legnagyobb árkülönbség a közepes és az alacsony árfekvésű autóknál mutatkozik - 4,8-5,2 százalék körüli átlagosan -, míg a luxusautóknál kisebb az eltérés.

Tipikus példa a Ford Focus, amely Németországban például 30 százalékkal drágább, mint Finnországban, ahol egyébként igen magas adók terhelik az autókat. Ez az eltérés akár 4 ezer euró megtakarítást is eredményezhet (áfával együtt) a bizottság számításai szerint annak a német állampolgárnak, aki Finnországban vásárol gépkocsit.

Az Európai Unió valamennyi tagországát figyelembe véve - Bulgáriát és Romániát is figyelembe véve nem változott az árkülönbség az előző fél évhez képest, átlagosan 6,4 százalék körül alakult.

Az euró-övezetben Finnországban a legalacsonyabbak az árak (adók nélkül), majd Görögország és Szlovénia következik. A legdrágább Németország az euró-övezetben.

A 27 tagországot tekintve Szlovákia a legdrágább, itt az árak 8,4 százalékkal haladják meg az EU-átlagot, a második helyen Csehország áll.

Az egész EU-t tekintve Dánia legolcsóbb, utána Litvánia, illetve Magyarország következik.