Milyen ételeket ne vegyünk meg a kánikulában?

Infostart
2007. július 21. 07:53
A kánikulában különösen figyelni kell arra, hogy milyen élelmiszereket veszünk, és azokat hogyan tároljuk. A Kulturális Életmód Klub Egyesület elnöke ehhez ad tanácsokat.

Az első szabály, hogy mindig megbízható helyen vásároljunk, alkalmi árustól még zöldséget vagy édességet se vegyünk - hangsúlyozta az InfoRádióban Szigethy Emma.

Az élelmiszerboltokban is jól meg kell nézni, hogy mit és honnan szerzünk be. Ne vásároljunk például olyan boltból, ahol a húsos pult mellett süteményeket tartanak.

A kánikulában különösen figyelni kell a termékek szavatossági idejére, és arra is, hogy a hűtést igénylő árukat az üzletekben is megfelelő körülmények között tartották-e.

A mélyhűtött termékek csomagolását mindig vizsgáljuk meg. Amely belülről zúzmarás vagy az élelmiszer tömbökben van benne, azt valószínűleg egyszer már kiolvasztották, majd visszahűtötték.

Az otthoni tárolásra is figyelni kell

Az sem mindegy, hogy a vásárlás után mit teszünk az áruval. Szigethy Emma hangsúlyozta: a hűtést igénylő termékeket a vásárlás után a lehető leghamarabb a frizsiderbe kell tenni. Ha húsféléket vettünk, akkor a további vásárlásainkat halasszuk későbbre, és vigyük egyenesen haza az árut.

A nyers darált húst nem szabad napokig tárolni, azt még a vásárlás napján el kell készíteni - közölte a klub elnöke, hozzátéve: a darált hús mélyhűtött állapotban is csak néhány napig tárolható.

A húsokat és a tejet nyáron a kánikulában 5 Celsius fok alatt kell tárolni, ekkor őrzik meg szavatosságukat a megadott időpontig. A zöldségeknek azonban elegendő a 10-15 fokra hűtés.

Szigethy Emma felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal honlapján további hasznos információkat találhatunk. A honlapot ide kattintva nézheti meg.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást