Nem hirdetheti szüzességét az iskolában a 16 éves lány

Infostart
2007. július 16. 21:10
A brit legfelsőbb bíróság elutasította annak a lánynak a keresetét, akinek a tanárai megtiltották önmegtartóztatását jelképező gyűrűjének viselését.

A 16 éves Lydia Playfoot azt mondta, hogy az ezüstgyűrű a hitének kifejezése, ezért szerinte nem szabadna az iskolai ékszerhordási tilalmat arra is kiterjeszteni.

Nagyon csalódott vagyok a döntés miatt, amellyel a legfelsőbb bíróság nem engedélyezte nekem, hogy hordjam az iskolában azt a keresztény meggyőződésemet kifejező gyűrűmet, hogy nem fekszem le senkivel házasságon kívül - jelentette ki a lány.

Úgy gondolom, a bíróság döntése azt jelenti, hogy idővel az olyan embereknek, mint például az iskolai vezetők és a munkaadók, illetve a politikai szervezeteknek joguk lesz megtiltani a keresztényeknek hitük nyilvános kifejezését és gyakorlását - mondta Lydia Playfoot.

A lány ügyvédje a bíróság előtt azt mondta, hogy a gyűrű hordásának iskolai tilalma sérti a lelkiismereti, vallási és gondolatszabadságot, amit az Emberi Jogok Európai Egyezménye véd.

Az iskola jogászai azzal érveltek, hogy nem történt diszkrimináció, az önmegtartóztatást jelképező gyűrű hordása sérti az iskolai ékszerviselés szabályozását.

Közölték: a muzulmán és szikh tanulóknak is csak azokat a tárgyakat engedik viselni, amelyek vallásuk szerves részét képezik. A keresztények is viselhetnek keresztet, de véleményük szerint az említett ezüstgyűrű nem tartozik szorosan a hitükhöz.

Az önmegtartóztatásra utaló ezüstgyűrűt a hívők a bal kezük középső ujján hordják. Egy bibliai passzusra utalnak ezzel, amely szerint a keresztényeknek távol kell tartaniuk magukat a szexuális bűnöktől.

A 16 éves lány esete a legutóbbi példája azoknak a vitáknak, amelyek az utóbbi években a brit iskolákban kibontakoztak a vallási szimbólumokról és a tanulók hitének megfelelő öltözködésről.

Tavaly egy brit jogi testület visszautasította Shabina Begum keresetét, amellyel azt szerette volna elérni, hogy lutoni iskolája tiltása ellenére, hordhassa muzulmán öltözetét.