A svédeknél a legolcsóbb, Japánban a leggyorsabb az internet

Infostart
2007. július 16. 19:24
A világ 30 vezető államában eltérnek egymástól a szélessávú internetezés költségei és sebessége - derült ki egy felmérésből. A korlátlan hozzáférés havidíja Svédországban a legalacsonyabb, míg Mexikóban a legdrágább.

A 30 legfejlettebb állam lakóinak csaknem 60 százaléka használ szélessávú internetet. Az elemzés szerint ezek közül a vezetékes internet a leggyorsabb és a legolcsóbb is.

Japánban például olyan vonalak vannak, amelyek tízszer gyorsabbak, mint az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországainak átlaga. Ennek ellenére a másodpercenkénti letöltések mennyiségének tükrében itt a legalacsonyabb az ára a szélessávú netezésnek. A lista végén Törökország kullog.

A japánéhoz hasonló sebességű, azaz 100Mb/secundumos internet-szolgáltatást nyújtanak még Svédországban, Koreában és Finnországban, itt azonban vezetékes optikai hálózattal oldják meg ugyanezt.

A korlátlan hozzáférés havidíja Svédországban a legalacsonyabb, míg Mexikóban a legdrágább.

Olcsóbb és gyorsabb

A kutatásból kiderült az is, hogy a szélessávú internet egyre elterjedtebb Ausztráliától az Egyesült Államokig szerte a világon, a piac azonban rendkívül megosztott az árak tekintetében.

A DSL kapcsolat ára átlagosan 19 százalékkal csökkent a 30 legfejlettebb gazdaságú országban, a sebessége pedig 29 százalékkal nőtt 2006 októbere óta.

Magyarország a régiós listavezető

Egy korábbi felmérés szerint, amelyet az Economist Intelligence Unit készített, az Egyesült Államok információ-technológiai szektora a legversenyképesebb a világon, Magyarország pedig a négy közép-európai EU-gazdaság mezőnyét vezeti.

A második helyet Japán szerezte meg, az első húszban pedig nyolc uniós tagállam van. Mindegyik nyugat-európai, élükön Nagy-Britannia áll, amely a világranglista negyedik helyét szerezte meg.

A legjobb kelet-európai helyezést Észtország érte el, Magyarország a 28. helyen van, megelőzve Csehországot, Lengyelországot és Szlovákiát. Az EU-tagállamok közül Bulgária a sereghajtó, a teljes lista végén pedig Irán áll.