Kerékpárokkal küzdenek a párizsi dugók ellen

Infostart
2007. július 14. 16:52
Elkezdett működni a francia fővárosban a kerékpárkölcsönző-rendszer, amellyel a város vezetői a forgalmi dugók nagyságát, valamint a légszennyezést szeretnék csökkenteni.

A kölcsönzéshez egy hitelkártyához hasonló dokumentumra van szükség, azzal lehet elhozni az állomásokról a kerékpárokat, amelyek legfeljebb fél óráig ingyenesen használhatók. Ezután az időtől függően 1-4 euró (250-1.000 forint) között változik a félóránkénti tarifa.

A tervek szerint az év végéig 1.450 bicikliállomást létesítenek Párizsban, amelyekről több mit 20.000 szürkére festett, háromsebességes kerékpárt lehet majd kölcsön venni.

A programot a városvezetés és egy hirdetési cég - amely hirdetési helyekért cserébe támogatja a kezdeményezést - együttműködése teszi lehetővé, azonban így is többen kritizálják.

A liberálisok azt kifogásolják, hogy a város monopóliumot ad egy magáncégnek, ráadásul közvetett módin minden párizsi finanszírozza a programot, azok a szegények és idősek is, akik sosem használják majd a bicikliket.

A városvezetés szerint a kerékpárokkal a párizsiak és a turisták is szabadon közlekedhetnek, igaz, figyelmeztetnek mindenkit, hogy tartsák be a szabályokat.