Zsíradóval a szívbetegségek ellen!

Infostart
2007. július 12. 08:13
Egy felmérés szerint Nagy-Britanniában évente több mint háromezer végzetes kimenetelű szívroham vagy agyvérzés lenne megelőzhető, ha az egészségtelen ételeket magasabb áfa terhelné.

Egy Oxfordban végzett kutatás megállapította, hogy ha 17,5 százalékkal emelkedne a zsíros, sós vagy magas cukortartalmú ételek áfája, akkor 1,7 százalékkal csökkenne a szív- és érrendszeri betegségek által kiváltott halálesetek száma.

A kutatók úgy vélik: itt az ideje, hogy bevezessék a "zsíradót".

Az ötlet már három évvel ezelőtt, Tony Blair miniszterelnöksége alatt is felvetődött, a kormányfő azonban akkor úgy vélte: egy ilyen intézkedés túlságosan is gyermekként kezelné az állampolgárokat.

Az Oxfordi Egyetem közegészségügyi kutatásokkal foglalkozó intézete azonban most komolyan vizsgálja, melyek azok az adók, amelyek változtatásával javulhatnak az egészségügyi mutatók.

Ha a javaslat megvalósul, és az emberek nem változtatnak a vásárlási szokásaikon, akkor egy átlagos család heti élelmiszerkiadása 4,6 százalékkal emelkedhet.

Az emelést azonban fokozatosan valósítanák meg: az első körben azokra az ételekre alkalmaznák, amelyek az egészségtelen telített zsírsavakban gazdagok. Ilyen a vaj, a sajtok, a pékáruk és az édességek.