Életveszélyes lehet a félénkség - irány a diszkó!

Infostart
2007. július 12. 05:20
A félénk, visszahúzódó, antiszociális férfiaknak ötven százalékkal nagyobb esélyük van arra, hogy halálos kimenetelű szívrohamot vagy agyvérzést kapjanak, mint azoknak a kortársaiknak, akik rendszeresen járnak szórakozni - derült ki egy átfogó kutatásból.

A chicagói egyetem kutatói harminc éven keresztül vizsgálták, milyen összefüggés van az emberek személyisége és egészségi állapota között. Kétezer középkorú férfi egészségi állapotának változását követték figyelemmel - a kutatás végére a páciensek hatvan százaléka meghalt.

A kutatók megállapították, hogy a legfélénkebb, legvisszahúzódóbb férfiak ötven százalékkal nagyobb eséllyel halnak meg szívrohamban vagy agyvérzésben. Az eredményt nem befolyásolták egyéb rizikófaktorok - dohányzás, ivás és elhízás -, kizárólag lelki okai voltak.

A kutatók két magyarázatot tartanak elképzelhetőnek: a visszahúzódó férfiaknak nagyobb stresszt okoz egy-egy ismeretlen helyzet, vagy pedig a személyiség valamilyen szinten függ az agynak attól a részétől, amely a szívműködést befolyásolja.

A több évtizedes kutatásból kiderült, hogy egyetlen olyan embertípus van, amelyet nem veszélyeztetnek a súlyos betegségek: a lazákat. Az úgynevezett B típus lelkiismeret-furdalás nélkül képes lazítani, nehéz feldühíteni, sokat mosolyog, nem hagyja sürgetni magát. Ez a legegészségesebb embertípus.

Az A típusúak viszont - a munkamániások, stresszes és dühöngők - könnyebben betegednek meg magas vérnyomásban és szívbetegségekben, míg a C típusúakat - akik elnyomják az érzéseiket - a rák veszélyezteti leginkább. A D típusúakat - a kevés önbizalommal rendelkező pesszimistákat - a kutatók szerint szintén a szívbetegségek és az agyvérzés veszélyeztetik.

Londoni kutatók hasonló eredményre jutottak. Szerintük az, ha valaki szociálisan alsóbbrendűnek érzi magát - ami visszahúzódáshoz, szemérmességhez, szégyenlősséghez vezethet - hormonális változásokat indíthat el a szervezetben. Mindazonáltal Eric Brunner, a londoni kutatás vezetője szerint nem mondhatjuk azt valakinek: "ha szemérmes és visszahúzódó vagy, akkor szívrohamban fogsz meghalni".