A kislányok megcsonkítása ellen küzdenek

Infostart
2007. július 12. 06:43
A londoni rendőrség 20 ezer fontot, azaz mintegy 7,5 millió forintnak megfelelő összeget ajánlott fel annak, aki bármilyen információt szolgáltat a gyermeklányok nemi szerveinek megcsonkítását végzőkről vagy azok megrendelőitől. A probléma főleg az afrikai származásúakat érinti.

Egyes kultúrákban szokás a lányok külső nemi szervének megcsonkítása. Főleg az afrikai országokban jellemző, hogy kivágják a lányok klitoriszát. Nagy-Britanniában már régóta küzdenek a gyakorlat ellen.

A britek 2003-ban elfogadtak egy törvényt, amely bünteti a tevékenységet, azóta azonban egyetlen esetre sem derült fény. Mint azt a gyermekvédelmi hatóságok elmondták: az ilyen eseteket gyermekbántalmazásnak tekintik, és nem úgy kezelik, mint egyes népek kultúrájának részét.

Sok szülő a nyári szünetben végezteti el a beavatkozást a gyermekén, mert így senkinek sem tűnik fel, hogy a kislány lábadozik. Vannak, akik nem is Nagy-Britanniában kérnek fel valakit a műtétre, hanem külföldre vitetik gyermeküket, a hatóságok így nehéz helyzetben vannak.

Sok család azt hiszi, hogy a beavatkozás elengedhetetlen a lányuk számára, aki a felnőtté válás során csak így őrizheti meg "tisztaságát".

Az eljárásnak ugyanakkor rövid és hosszú távon is vannak káros hatásai. Fertőzések léphetnek fel, inkontinencia alakulhat ki, sőt, a megtermékenyülés esélye is csökken. Emellett pszichés problémák és később szexuális zavarok is jelentkezhetnek a körülmetélt nőknél.