Stresszmentes halat ennének az ínyencek

Infostart
2007. július 10. 10:12
Japán tudósok annak módszereit kutatják, hogyan lehetne csökkenteni a kifogáskor a tonhalakat érő stresszt, amely rontja a halak húsának minőségét.

Az erőteljes testfelépítéssel rendelkező tonhal hevesen küzd, amikor a hálóba kerül, a tudósok szerint ilyenkor megemelkedik az állatok testhőmérséklete, húsuk kifehéredik, ami jelentősen rontja az ízt és a hús árát.

"Az emberek minél frissebb tonhalat akarnak enni, de amikor az állat az életéért küzd, a frissesség elvész" - magyarázta a Hokkaido Egyetem professzora, aki a stresszmentesítési projektet vezeti.

A tonhalak különösen akkor kapálóznak hevesen, amikor túl sokan vannak egy hálóban, és a tömeges tenyésztés is stresszként éri őket.

A tudósok figyelme elsősorban a kifogáskor fellépő hatásokra irányul, és Kunihiko Konno professzor szerint a legjobb stresszcsökkentés az, ha mielőbb megölik a halakat.