Rákot okozhat a hamburger és a bolti kolbász

Infostart
2007. július 10. 08:26
A bolti kolbászokban használt adalékanyagok, az E számozású mesterséges színezékek daganatot okozhatnak - állapították meg a kutatók.

Egy vizsgálat kimutatta, hogy patkányokban és egerekben rákot okoztak az E számozású adalékanyagok, különösen a vörös 2G elnevezésű színezőanyag. A kutatók úgy vélik, hogy ezek az emberekben is hasonló hatást váltanak ki.

Az Európai Bizottság az eredmények tükrében elképzelhetőnek tartja, hogy betiltsa egyes készítmények használatát, az adalékanyagokat tartalmazó termékeket azonban nem szednék le a polcokról.

Az európai élelmiszerbiztonsági ügynökség azt tervezi, hogy részletes vizsgálat alá vonja az élelmiszeradalékokat, olyanokat is, amelyeket majd 30 éve használ az élelmiszeripar.

Az adalékanyagokon már eddig is számos vizsgálatnak vetették alá. Egyesek szerint azonban további kutatások szükségesek, mert abból, hogy az anyagok az állatokban daganatot okoznak, az eltérő genetikai összetétel miatt elképzelhető, hogy az emberekben nem váltana ki ilyen hatást.

Vizsgálni kell azt is, hogy mekkora az a mennyiség, amelynek bevitele már aggodalomra ad okot.