Üzenet az óceán közepéről: "Este megint megjelentek a cápák"

Infostart
2007. július 9. 09:54
Meggyűlt a baja a cápákkal Ralph Tuijnnak - a holland férfi egyedül, külső segítség nélkül akarja megtenni a Peru és Ausztrália közötti 16 ezer kilométeres utat. A felén már túl van.

"Én már aludni tértem volna, de a cápa szerint korai volt még az idő; vidáman támadta meg újra és újra a hajót. Egész éjszaka nem hagyott nekem nyugtot" - számolt be a laptopján vezetetett naplóban a 35 éves dán utazó.

Tuijn márciusban indult el Peruból, és a reményei szerint szeptemberben érkezik meg Brisbane kikötőjébe - feltéve, hogy a cápák is ezt akarják. Naplója ugyanis tele van a cápatámadásokról szóló bejegyzésekkel.

"Este megint megjelentek a cápák. Egy órás szünetekkel négyszer támadták meg a hajót. Szokás szerint a kormánylapátot próbálta mindegyik leharapni" - jegyezte le egyik nap.

Az egyik cápa olyan kitartóan követi a hajót, hogy Tuijn "örökbe is fogadta", és elnevezte Gomulkának.

A cápák állandó érdeklődése már fizikai fájdalmat is okozott a férfinak: az egyik támadás alatt ugyanis véletlenül leforrázta a lábát, amikor éppen kávét akart készíteni magának. Ráadásul le sem tudta hűteni a sebet az óceánban, mert a cápa folyamatosan körözött a csónak körül.

"Fizikálisan jól vagyok, végig tudom csinálni, de mentálisan egyre nehezebb. Rossz egyedül" - írta naplójába az utazó, aki alig néhány hónappal az után indult útnak, hogy életét vesztette az ausztrál Andrew McAuley. Õ egyedül akart kajakkal átkelni Tasmániából Új-Zélandra.

A 39 éves ausztrál holtteste azóta sem kerül elő.

Tuijn egyébként nem öncélúan hajókázik: egy mumbay-i (Bombay) árvaház számára szeretne adományokat gyűjteni.