Vigyázzon a bolti szendvicsekkel!

Infostart
2007. július 5. 08:29
Érdemes vigyázni az előrecsomagolt szendvicsekkel. Egy brit kutatás szerint ugyanis annyi sót tartalmaznak, mint a chipsek.

A szigetországbeli kutatás során 140 előrecsomagolt szendvics összetételét vizsgálták meg a szakértők.

Megállapították, hogy több mint 40 százalékukban 2 gramm vagy annál több só volt. Ez nagyjából egy felnőtt ember napi szükségletének harmada.

A legrosszabbnak kikiáltott termékben majdnem 4 grammnyi só volt.

A brit szendvicsgyártók szervezete  úgy véli, hogy a kutatási eredmény igen félrevezető, ráadásul nagyon nehéz csökkenteni a szendvicsek sótartalmát.

Azzal védekeznek, hogy a szendvics összetételét feltüntetik a csomagoláson, így nem árulnak zsákbamacskát.

A túlzott sófogyasztás szívbetegségekhez vezethet. A nátrium ugyan elengedhetetlen ahhoz, hogy a megtartsuk a szervezet vízegyensúlyát, ehhez azonban igen kis mennyiség, azaz nagyjából napi 5 gramm is elegendő.

Ha azonban valaki sok sót fogyaszt, az a víz visszatartásához vezet. Ennek a visszamaradott víznek egy része a vérbe kerül, amelynek tömege így megnő, ezzel emeli a vérnyomást. A magas vérnyomás pedig hosszú távon más szív- és érrendszeri betegséget is előidéz.