Viking hajóval az ősök nyomában

Infostart
2007. július 2. 08:06
"A vikingek visszatértek. Készüljetek!" - ezzel a felkiáltással indította útnak a kapitány a világ legnagyobb újjáépített viking hajóját. 65 önkéntes indult útnak a dániai Roskilde kikötőjéből, hogy kizárólag evezők és a szél segítségével eljussanak a Dublinba.

A 30 méter hosszú Sea Stallion annak a viking hajónak a mása, amelyet 1042-ben építettek Írország területén, maradványait pedig 1962-ben emelték ki a roskildei fjord vízéből.

Az eredeti hajó történészek feltételezése szerint részt vett az angolszászok és a normannok közötti harcokban 1050-1060 között, amikor nagyon sok dán viking élt a mai Írország területén.

Csata közben is süllyedt el a 11. század végén, amikor a norvég vikingek ellen védte a dán partokat.

A másolat készítéséhez 300 tölgyfát, és hétezer vasszeget, illetve szegecset használtak fel. A Sea Stallion maximális sebessége elérheti a 15-20 csomót, és a biztonság kedvéért felszerelték GPS-szel és radarral is. Az orvosok és a mentőcsapatok egy minden szükséges holmival felszerelt hajón követik a "vikingeket".

Az önkéntesek számára a legnagyobb kihívást az időjárás jelenti majd, hiszen a hajón nincsen semmiféle lakóépítmény, így semmi nem védi őket a hullámok, a szél és az eső ellen.

"A legénységben egyetlen dolog közös: valamennyien őrültek vagyunk egy kicsit" - ismerte el egyikük, a 46 éves dán Claus Oreskov.