Nem kell gyógyszert, a kőkorszaki módszer hatásos a cukorbaj elkerülésére

Infostart
2007. július 2. 07:37
Megelőzhető a cukorbetegség, ha azt esszük, amit kőkorszaki őseink: gyümölcsöt, magvakat, gyökereket, szárított húst és halat - állítják svéd orvosok.

A Lundi Egyetem kutatói ki is próbálták a módszert 14 betegen, akiket kőkorszaki diétára fogtak; azt ehették csak, amit afrikai elődeink 70 ezer évvel ezelőtt.

Gabonát, tejtermékeket, finomított zsírt és cukrot - vagyis mindent, amiből a modern ember a legtöbb kalóriát szerzi - csupán mintegy 9 ezer éve, a földművelés kezdete óta fogyasztunk.

A kőkorszaki diétát fogyasztók kontrollcsoportjának mediterrán ételeket: teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, gyümölcsöt, zöldségeket és telítetlen zsírokat adtak.

Kiderült, hogy a 12 hetes kúra eredményeként a kőkorszaki diétán tartott páciensek mindegyikénél normális glükóz-szintet mértek, a vércukor-szintjük pedig 26 százalékkal csökkent.

A mediterrán diétán tartottak vércukorszintje viszont nőtt, és a legtöbbjüknél felfedezték a 2-es típusú cukorbetegség tüneteit.

"Ha valaki el akarja kerülni a 2-es típusú cukorbetegséget, az jobban teszi, ha nem eszik modern ételeket. Így nem kell számolgatnia a kalóriákat" - összegezte az eredményt Staffan Lindeberg, a kutatás vezetője.