George örökké magányos marad, hiába találnak párt neki

Infostart
2007. július 2. 11:48
Kétségbeesetten keresnek párt az egyik utolsó galapagosi teknősnek, de valószínűleg hiába. Magányos George-ot ugyanis soha nem érdekelte a másik nem, talán azt sem tudja, mit kéne csinálnia - állítja egykori gondozója.

Ha találnának is párt George-nak, valószínűleg akkor sem sikerülne párzásra bírni az utolsó élő galapagos teknőst.

"Csak az időt pocsékolják a párkeresésre. George fizikailag képtelennek bizonyulhat a párzásra" - vélekedett Linda Cayot tudományos tanácsadó, a teknős egykori gondozója, aki szerint az állatot soha nem érdekelte a másik nem.

Sokáig azt hitték, hogy George az utolsó élő galápagosi teknős; ez a faj kizárólag egy apró szigeten, Pintán él. Idén azonban a Yale Egyetem kutatói a szigetcsoport egy másik tagján, Isabelán rátaláltak egy olyan teknősre, amely egy pintai hím és egy isabelai nőstény utódja.

Ez azt a reményt keltette a tudósokban, hogy Isabelán találhatnak párt George számára.

Ez azonban kevés lehet George számára. "Az a baj, hogy soha nem látta, hogyan párosodnak a fajtájához tartozó hímek és nőstények" - figyelmeztetett Sveva Grigioni biológus, aki szintén gondozta korábban George-ot.

A kora pedig nem okozna problémát; George a becslések szerint 60-90 év közötti, és akár 200 évig élhet - és elméletileg a haláláig szaporodásképes.