Drámai hatásai lehetnek a Google elleni pernek

Infostart
2007. július 1. 09:31
Beperelte egy brit üzletember a Google-t, mert a cég internetes keresőjén keresztül elérhetők az őt rágalmazó bejegyzések. A per precedensértékű, és szakemberek szerint súlyos következményei lesznek az internetes információáramlásra, ha kimondják a Google felelősségét.

A 48 éves üzletember egy rágalmazás elleni törvény alapján perelte be a legnagyobb internetes keresőt, miután az olyan oldalakra irányította a felhasználókat, amelyek alaptalan vádaskodása károsítja vállalkozása érdekeit.

Egy anonim internetes fórumbejegyzés azt állította Brian Retkinről, egy domainnév-adminisztrátor vállalat vezérigazgatójáról, hogy etikátlanul profitált a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokból. A fórumozó - szintén alaptalanul - csalással is megvádolta az üzletembert.

A gyanú szerint a bejegyzések Amerikában születtek, ahol Nagy-Britanniához képest sokkal nehezebb megnyerni egy ilyen típusú pert. Az ottani bíróságok ugyanis kimondták, hogy a keresők és a hasonló jellegű internetszolgáltatók nem vonhatók felelősségre a világhálón fellelhető rágalmazások miatt.

Az Egyesült Királyságban nem ennyire egyértelmű a helyzet, és valószínűleg csak néhány per után tisztul le a kép.

Drámai következmények

Brian Retkin egyébként azt állítja, hogy három éve igyekszik rávenni a Google-t a kifogásolt tartalmak eltávolítására, de nem történt semmi, és mivel a rágalmazó nem azonosítható, nem maradt más választása, mint a kereső bíróság elé citálása.

A Google szerint viszont feketelistára kerültek a kifogásolt linkek, és eltávolították a bepanaszolt tartalmakat is. A cég jogásza elutasította, hogy felelősek lennének a keresések során kapott találatokért.

Internetes szakértők úgy vélik: drámai hatása lehet a világhálóra, főként az információáramlás szempontjából kulcsfontosságú keresőoldalakra, ha a Google-t elítélik.