"Senkinek nem kívánunk tragédiát, de szükségünk van egy szívre"

Infostart
2007. június 25. 05:08
Egy másfél éves brit kislány került az új szívre várók listájának élére. Zoe Chambers súlyos rendellenességgel született, már hat szívrohamon esett át, és ha sürgősen nem találnak a számára szívet, akkor nem tudják megmenteni.

Műszív tartja életben a newcastle-i kórházban fekvő babát, aki túlságosan szűk szívbillentyűvel született. Az orvosok szerint csak hetei vannak hátra, ha nem kap új szívet.

Átütethető szerv azonban nincs elég - különösen nem olyan pici, amilyenre Zoenak szüksége lenne. Ha bárhol Európában találnak megfelelő méretű szívet, Zoe lesz az első, aki megkapja.

A műszív, amely Zoet életben tartja, nem jelent számára hosszú távú megoldást. Bár felnőtteket éveken keresztül életben lehet tartani a szerkezettel, kisgyermekeknél még soha nem használták egy évnél tovább.

Zoe szülei a nyilvánossághoz fordultak, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen fontos, hogy felajánlják a szeretteik szerveit átültetésre.

"Nem kívánunk senkinek tragédiát, csak azt reméljük, hogy ha valakit olyan rettenetes baj ér, hogy elveszíti a gyermekét, akkor legalább megmenti vele mások életét" - magyarázta Zoe édesanyja.